Asiatiska recept

Papaya sallad (Som Tam)
Ingredienser (för en person)
En grön liten papaya
2 små tomater skurna i små bitar
Knappt 1 dl morötter mycket tunt strimlade
En hackad långböna
1 msk limesaft
1-2 chili
1-2 vitlöksklyftor
2 msk jordnötter
1 msk små torkade räkor
1 msk fisksås
1 msk socker (gärna palmsocker)

Gör så här:

Skala och strimla papayan och lägg på ett fat eller i en skål. Blanda med morötterna och bönorna.
Lägg chili, vitlök och torkade räkor i mortel och krossa dem försiktigt med morteln. Lägg sedan i nästan alla jordnötterna och krossa lite till.
Blanda i socker, limesaft, fisksås och tomatbitarna och krossa samman allt väl.
Häll sedan alltihopa över papayablandningen och blanda allt väl men försiktigt och inte krossa och klämma för mycket på papayan. Den ska vara fortsatt spänstig och krispig.
Lägg upp på en tallrik och strö över resterande jordnötter. Servera gärna med några gurkskivor och färsk vitkålsbitar.

Stekta nudlar med räkor eller kyckling (Pad Thai Goong/gai)

Ingredienser (för en person)
1 dl risnudlar
4 räkor
2 ägg
2-3 msk tofu skuren i bitar
2 msk krossade jordnötter
1 msk socker (gärna palmsocker)
1 msk fisksås
1 dl vatten
5 msk tamarindsås
1-2 schalottenlök skuren i bitar
1 dl färska böngroddar
½ dl matolja
En vårlök eller en bit purjolök

Gör så här:

Blanda tamarindsås, socker och vatten och ställ till sidan.
Hetta upp wokpannan ordentligt och häll i hälften av matoljan. Stek tofu, schalottenlök och räkor och häll sedan av blandningen på ett fat.
Lägg i risnudlarna och tillsätt tamarindblandningen och koka tills såsen kokat in i nudlarna. Tillsätt hälften av fisksåsen.
Häll tillbaka tofublandningen i woken och blanda ihop ordentligt med nudlarna. Tillsätt hälften av jordnötterna.
Putta nudelblandningen lite till sidan i woken och häll i resten av matoljan. Tillsätt resten av fiskoljan tillsammans med ägget och låt ägget blir färdigt till nästan 80 procent.
Flytta därefter nudelblandningen över ägget och blanda ihop.
Häll till sist i böngroddar och vårlöken/purjolöken och blanda väl.
Lägg upp på en tallrik och strö över resten av jordnötterna. Servera gärna med chiliflarn, socker och en limeklyfta.

Röd curry med fläsk, kyckling eller nötkött. (Panang curry)

Ingredienser (för en person)

150-200 gram skivat kött
150 ml kokosmjölk
1/2 msk röd chilipasta
3 hackade kafir limeblad
4 hackade blad av söt basilika
½ msk fisksås
½ msk palmsocker
1 msk matolja

Gör så här:

Häll oljan i en wokpanna och värm upp den lite.
Tillsätt röd chilipasta och låt steka med en liten stund. Tillsätt därefter kokosmjölken långsamt under omrörning.
Häll i köttet/räkorna och låt det koka en stund. Rör om då och då.
Tillsätt fisksås, socker och hälften av kafir limebladen. Låt det koka ihop tills ungefär hälften av såsen försvunnit.
Lägg upp på tallrik och servera tillsammans med kokt ris och gurkskivor. Strö över de resterande kafir limebladen och basilikabladen.

Kyckling Galangal Coconut Soup (Tom Ka Gai)

Ingredienser (för en person)

1 dl tärnad kyckling
250 ml kokosmjölk
5 st hackade galangal rot
¼ hackad gul lök
En bit hackad/bankad citrongräs
5 kafir limeblad
2 st hackade schalottenlökar
6 st skivade svampar (gärna någon asiatisk, annars går det bra med champinjoner)
En bit hackad koriander
1-2 hackade chili
1/3 hackad tomat
1 msk sojabönsås
1 msk tamarind sås (eller citronsaft)
En nypa salt
1 msk fisksås
¼ tsk socker

Gör så här:

Häll i kokosmjölken i en wokpanna och värm långsamt upp. Tillsätt en nypa salt och rör om långsamt och väl.
När kokosmjölken blivit ordentligt varm tillsätt galangal rot, citrongräs, kafir limeblad, lök, schalottenlök och när det har kokat upp lägg i kyckling och svamp. Låt koka väl.
Tillsätt fisksås, sojabönsås, socker, chili, tomater och till sist tamarindsåsen. Låt koka ihop en liten stund.
Häll upp i en skål och strö över koriander.
Obs. Om du använder citronsaft istället för tamarindsås, tillsätt den precis innan servering.

Banan med kokosmjölk (Kluay Buad Chee)

Ingredienser (för 2 personer)

250 ml kokosmjölk
5 små bananer delade på mitten
¼ tsk salt
3 msk socker

Gör så här:

Häll kokosmjölken i en wokpanna och värm långsamt upp under försiktig omrörning.
Tillsätt salt och socker.
Lägg i bananerna och låt koka en liten stund tills bananerna börjat mjukna.
Lägg upp i en skål och servera.

Tips! Om man förvarar bananerna i kylen är dom väldigt goda att även äta kalla!