Menyer

Klassisk meny

Ibland kan det vara svårt att hitta på vad man ska bjuda sina gäster på och ofta krånglar man till det. Jag vill gärna slå ett slag för denna klassiska, enkla meny med underbart goda rätter! Passar lika bra en lördagskväll med grannarna som vid ett födelsedagskalas eller annan fest.

Förrätt: Räkcocktail
Huvudrätt: Flygande Jacob
Efterrätt: Varma päron med After Eight

Räkcocktail

En klassisk förrätt med några få men väl valda ingredienser. En enkel rätt att tillaga och med hög kvalitet på råvarorna smakar den ljuvligt.

Recept 4 pers
1 kg räkor med skal
2 mogna avokado
½ isbergsalladshuvud
1 citron
Marie Rose-sås
200 g majonnäs
3 msk ketchup
1 krm cayennepeppar
några stänk worcestershiresås
några stänk tabasco
en liten skvätt konjak

Gör så här:

Skala räkorna och blanda sen ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt.
Dela avokadon och ta ur kärnan. Skär ett kryss i den och pressa över citron.
Strimla salladen.
Ta fram 4 snygga och rymliga cocktailglas och lägg i en sked med sås i botten på varje glas. Lägg därefter på salladen och sen de urgröpta, skivade avokadorna. Lägg på ännu en sked sås innan räkorna läggs i. Fördela resten av såsen i glasen och häng på en skiva citron på vardera glaskant.

Flygande Jakob

En klassisk, enkel och god huvudrätt uppskattad av de flesta. Den har ätits av många sedan den kom i mitten på 70-talet och smakar lika gott än idag.
Recept 4 pers
1 stekt eller grillad kyckling
1 pkt bacon à ca 150 g
200 g färska champinjoner eller skivade på burk
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1/2 dl chilisås eller ketchup
2 bananer
1/2 dl salta jordnötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
Dela kycklingen, rensa ur och skär köttet sen i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form.
Skär baconet i bitar och fräs i stekpanna på medelvärme. Lägg de sen på hushållspapper och låt rinna av. Skiva champinjonerna och bryn den lätt.
Vispa ihop grädde, crème fraiche och chilisåsen/ketchupen och häll över kycklingen. Lägg på bacon, svamp och skivade bananer och gratinera sen i ugn i ca 15-20 min. Strö över jordnötterna efter halva tiden.
Servera med kokt ris och en blandsallad.

Varma päron med After Eight

Vem har inte ätit denna underbara dessert! En enkel och himmelskt god efterrätt som säkert väcker minnen hos många. Antingen kan man koka in färska päron själv eller så köper man färdigkonserverade på burk.

Recept 4 pers
8 bitar mintchoklad After Eight
4 stora päron
7 dl vatten
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 stjärnanis
1 bit hel kanel

Gör så här:

Göra inkokta päron: Skala päronen men låt skaftet sitta kvar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen som du sen lägger i en kastrull tillsammans med stången. Tillsätt socker, stjärnanis, kanel och vatten och rör om och låt sen koka upp.
Lägg sen ner päronen och låt sjuda i ca 15 min. Ta av kastrullen från värmen och låt päronen svalna i lagen. Sätt ugnen på grill.
Placera ut päronen i en ugnssäker form, lägg på en bit choklad på varje päron och häll sedan på ca ½ cm sockerlag. Gratinera i ca 10 min el tills chokladen smält och päronen blivit varma.
Servera med vaniljglass eller vispgrädde som du med fördel kan smaksätta med vaniljsocker och kanel och kanske någon msk calvados, päronlikör eller cognac.
Servera mintpäronen med god vaniljglass eller vispad grädde. Du kan smaksätta grädden med någon tsk vaniljsocker, 1 kr kanel samt ev. någon msk sprit som calvados, cognac eller päronlikör.

Lyxmeny

Nyårsafton, bröllopsdag eller kanske bara en härlig lyxmiddag med närmsta vännerna? Då kan denna meny passa alldeles utmärkt och är verkligen lyx på hög nivå.
Förrätt: Chilidressade skaldjur med aubergine
Huvudrätt: Krabba med äpple och avokado, Naturell hummer, Räk- och melonspett, Chilimusslor, Kokta och rökta räkor, kräftor, blandsallad och bröd
Efterrätt: Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

Chilidressade skaldjur med aubergine

Recept 8 pers

300 g frysta, råa räkor (gärna MSC-märkta kungsräkor)
1 paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g)
2 schalottenlökar
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1/2 liten gurka
1/2 kruka koriander
1 aubergin (à ca 300 g)
3 msk olja
1 tsk salt

Dressing

1 liten vitlöksklyfta
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2 msk färskpressad limejuice
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 msk fisksås
1 msk socker

Gör så här:

Tina räkor och pilgrimsmusslor enligt anvisning på förpackningen. Fortsätt med dressingen.
Dressing: Skala vitlöken och skär i bitar. Dela, kärna ur och skär chilin i grova bitar. Mixa ihop detta med övriga ingredienser till dressingen med stavmixer.
Skala och finhacka schalottenlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Dela, kärna ur och finhacka gurkan. Hacka koriandern.
Skala räkorna. Koka dem 1 minut i en kastrull med vatten. Häll av i en sil. Hacka dem.
Blanda räkor, schalottenlök, chili, gurka och koriander med dressingen.
Skär auberginen i cm- tjocka skivor (12 skivor går åt för 4 portioner). Stek dem mjuka tills de fått fin färg i 2 msk av oljan (för 4 portioner) på bägge sidor i en stekpanna. Krydda med hälften av saltet.
Stek pilgrimsmusslorna i resterande olja på hög värme i stekpannan, ca 30 sekunder på varje sida beroende på storlek. Krydda med resten av saltet.
Varva aubergineskivor med räk- och gurkblandningen på 8 små tallrikar/skålar (för 8 portioner). Fördela pilgrimsmusslorna runt om. Garnera med koriander.

Krabba med äpple och avokado

Recept 8 pers
2 kokta krabbor
1 rött strimlat äpple
1 msk riven pepparrot
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk skuren gräslök
2 avokador skurna i små tärningar
salt och svartpeppar
Citronskivor

Gör så här:

Plocka ur köttet från de kokta krabborna.
Blanda äpplet med citronjuice, gräslök, pepparrot och avokadon.
Blanda sen ihop med krabbköttet och smaka av med salt och peppar.
Fördela i små, vackra glas och dekorera med en citronskiva.

Naturell hummer

Recept 8 pers
4 st hummer
Delningen av hummern är den enda “matlagning” du behöver utföra.
Sätt knivspetsen bakom huvudet, strax bakom ögonen. Skär framåt. Vänd runt hummern och skär mot stjärten så att det blir två halvor.
Vicka fram och tillbaka med kloleden och bryt loss. Knäck kloskalet med en nötöppnare. Var försiktig så att du inte förstör det fina köttet som finns innanför.
Peta bort magsäcken som ligger strax bakom huvudet samt den svarta tarmen i stjärtköttet.
Ta ut stjärtköttet och växla skalhalva så att snittytan hamnar neråt i skalet.
Lägg upp på skaldjursfatet.

Räkspett

Recept 8 pers
1 kg frysta räkor med skal
2 lime
2 meloner (t ex galia och cantaloupe)
1 krm chiliflakes
Flingsalt

Gör så här:

Tina och skala räkorna. Riv skalet på limen och pressa ut ca 2 msk limejuice.
Häll i limejuicen och skalet i en bunke och blanda i räkorna.
Dela och kärna ur melonerna och gröp sen ut runda kulor eller skär i kuber.
Varva melon och räkor på spett och lägg på ett fat. Strö över chiliflakes, lite flingsalt och resten av limeskalet.

Chilimusslor

Recept 8-10 pers
1 kg blåmusslor
1 gul lök
1 röd chilifrukt
4 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 citron
0,5 burk krossade tomater
0,5 dl sweet chilisås
1 dl vitt vin
1 tsk salt
peppar
0,5 dl persilja, hackad
1 knippe färsk basilika

Gör så här:

Skölj musslorna ordentligt och släng de som inte stänger sig.
Hacka chili, lök, vitlök och fräs sen i oljan i en kastrull. Fyll på med citronsaft, chilisås, tomatkross, vin och musslor. Salta och peppra.
Låt musslorna koka under lock i ca 5-7 min. Släng de musslor som inte har öppnat sig efter tillagningen.
Häll upp musslorna i små skålar och strö över de färska örterna.

Kokta och rökta räkor, kräftor

Både kokta och rökta räkor och kräftor kan du köpa med fördel hos fiskhandlaren. Då det är buffé med massa annan mat räcker det med ca 1 kg kräftor, 1 kg kokta räkor och kanske ½ kg rökta räkor.

Blandsallad

Gör en fräsch blandsallad av olika sorters sallad, tomat, gurka, fetaost, rödlök och oliver.

Bröd och smör

Passar bra med både pain riche och småfranska. Servera din favorit.

Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

1,5 msk vaniljsocker
4 st gelatinblad
8 st passionsfrukt(er)
1 l grädde
80 gr vit choklad
8 msk socker

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädden med vit choklad och socker. Ta undan från värmen och tillsätt vaniljsocker.
Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma grädden. Häll upp i fina glas, kyl någon timme. Dekorera med passionsfrukt.