Romantisk trädgårdsfest dukningstips

Romantisk trädgårdsfest dukningstips

Tips till dukning och dekorationer som gör din trädgårdsfest till en riktigt romantisk sommarfest. Ibland kan det vara bra att samla och spara på många saker man kanske inte tror man ska använda fler gånger men mycket kan användas till annat än vad det egentligen är till för från början.

Dukar
Använd gärna lakanstyg i botten och lägg sen på en spetsduk/gardin. Ikea har billiga spetsgardiner som även passar väldigt bra som dukar.

Små minispritflaskor blir småvaser.
Klipp ut smala remsor av billigt spetstyg och klistra på på flaskorna. Knyt ett fint band om och dekorera med någon pärla. (Använd tyg från Ikeas spetsgardiner. Ställ många vaser i grupper på bordet och sätt i olika små söta sommarblommor i varje vas. Väldigt vackert!

Värmeljushållare
Leta fram mormors gamla kaffekoppar och moccakoppar och använd som värmeljushållare. Lägg gärna lite sand i botten på kopparna och ställ massor av olika sorter på bordet.

Porslin Duka med udda porslin! Leta på loppisar och på familj och vänners vindar och förråd. Blir så mycket mer personligt och avslappnat när man blandar olika sorters tallrikar och glas. Dessutom är det inte hela världen om något glas skulle gå i sönder.

 

Underlägg
Plocka fram dina gamla virkade smådukar och ha antingen som underlägg under tallriken eller glaset.

Servetter
Lite finare pappersservetter passa hur bra som helst på en trädgårdsfest. Rulla dom vackert och knyt ett enkelt band runt varje servett och lägg på tallriken.

VimplarÄr man ute i lite god tid kan man lätt göra sina egna vimplar att hänga ute i trädgården. Mixa olika sorters tyger, både enfärgade, mönstrade och blommiga så får du en härlig blandning. Klipp ut trianglar och fäst på ett lite bredare band. Antingen kan man sy fast dom eller häfta med häftapparat. Gör gärna många och häng om vartannat.

 

Lyktor
Köp färgade lyktor eller gör dinga egna av gamla glasburkar som du målar eller klistrar färgat silkespapper på. Fäst ståltråd runt och häng massor runt om i trädgård och på uteplatsen.

Lampor
Plocka fram julgransslingorna och sätt upp. Det är inte bara vintertid dom är vackra att ha tända i trädgården. Även här, häng upp lite kors och tvärs i träd och buskar.

Tyger
Vad är mer romantiskt än vackra, tunna vita tyger som vajar lätt i vinden? Häng upp lite överallt och njut av effekten de ger. Ikea har även här väldigt billiga vita, tunna tyger som passar alldeles utmärkt för detta ändamålet.

Uppläggningsfat

Använd olika tårtfat, glasfat, kakfat och våningskakfat till uppläggningen av maten. Tänk högt och lågt för bästa effekt på buffébordet. Dekorera glasflaskor med spetstygsremsor och vackert band och ha som vattenflaskor och likaså med vinkaraffer.

Följer du dessa tips kan du utan tvekan ordna en trädgårdsfest som dina gäster kommer att minnas länge.

Halloweenfest duknings- och dekorationstips

En läskig dukning till halloweenfesten är riktigt roligt att göra. Svart och rött i basen och så har man hälften klart.

Inbjudan
Låt dina gäster skrämmas redan i inbjudan. Gör läskiga fingrar av trolldeg och måla rött i änden där fingret är ”avhugget”. Är man lite pysslig kan man vika små kistor i lite kraftigare svart papper som man sen lägger lite sågspån eller liknande i och därefter fingret. Skriv en kort inbjudan och rulla ihop och lägg i kistan. Knyt ett natursnöre runtom och sedan kan man lägga ner kistan i en brun pappåse med gästens namn på. Lite svåra att skicka kanske men har man möjlighet att själv lägga i brevlådorna är det en kul inbjudan.

Dukar
Svarta lakan eller billiga tyger passar alldeles utmärkt. Mörkröda löpare längs mitten på bordet passar också fint. Man behöver inte köpa dyra löpare utan kan klippa ut från metervara med en tandad sax (om man inte vill kantsy dom).

Ljusstakar
Kandelabrar! Såklart är det ju det man tänker på i mörka och skrämmande slott…. Leta billiga i olika stil och form på loppisar och låt dom få rinnande stearin på sig innan festen. Sätt i ljus och tänd och ställ sen i lite drag så rinner stearinet ner på ljusstaken. Glöm inte sätt på ett fat el liknande så du inte förstör underlaget. Byta ut ljusen till nya fräscha när det är dags för fest.

Vaser
Än en gång kan man använda sig av gamla småflaskor. Spraya dom svarta och köp hem mörkt röda rosor och ha dom lite på rad på bordet. Har du torkade mörka rosor funkar det också bra.

På bordet
Lägg gärna lite pinnar och vissna löv runtom på bordet men var observant så inte löven tar fyr när ljusen är tända.

Servetter
Lägg svarta eller mörkröda servetter mellan förrättstallriken och huvudrättstallriken. Enkelt men snyggt.

Dekorationer
Spindelnät och leksaksspindlar och insekter är pricken över i:et i en halloweendukning. Lägg ut på bordet och snåla inte utan lägg dom gärna på tallrikar och glas också.

Övriga huset och trädgården
Man kan pynta precis överallt i huset. Det är bara din ork, fantasi och plånbok som sätter gränser. Men spindelnät är väldigt effektfullt och är riktigt roligt att dra överallt. Torkade löv är också en bra dekoration och är ju gratis. Marschaller eller andra ljuskällor som välkomnar gästerna är alltid trevligt. Lite läskiga figurer och skelett är alltid roligt att skrämma upp sina gäster med och glöm inte musik! Ha på i bakgrunden speciellt när gästerna anländer.

Börjar man i god tid finns det en hel uppsjö av tips och idéer på olika figurer och dekorationer man kan göra själv. Det behöver inte vara att man köper en massa dyra dekorationer utan ta hjälp av internet så kan du hitta en massa roliga tips.