Mat som självskadebeteende

Mat är en livsviktig energikälla som driver vår kropp, det är känt bland alla. Trots det så har en skrämmande mängd människor problem med mat och hur de äter. Detta trots – eller på grund av – näst intill obegränsad tillgång till just mat. Ätstörningar blir allt vanligare i dagens samhälle och många förknippar dem med sjukdomar så som anorexi eller bulimi. Det innebär en stark önskan att bli smalare och där man antingen svälter sig själv helt eller äter mycket för att sedan spy upp maten igen och på det sättet gå ner i vikt.

En annan typ av ätstörning är överätning, då man helt enkelt äter för mycket. Detta förleds ofta av till exempel stress och utbrändhet eller annan typ av psykisk ohälsa. Alla reagerar olika på psykisk ohälsa. Vissa börjar dricka mycket eller ta droger. Här kan man ta stor hjälp från ljungsjöberg som specialiserar sig på människor som mår dåligt vid stress och andra psykiska besvär. Besök deras hemsida för att ta reda på mer.

Andra människor blir otroligt nedstämda, tappar all energi och kommer knappt ur sängen. Många börjar också äta alldeles för mycket, som för att tillfredsställa ett behov som egentligen är något annat.

Vad innebär det att överäta?

Att överäta innebär att man äter mer än vad kroppen behöver. Vissa gör det när de mår bra, andra när de mår dåligt. Det behöver inte vara farligt så länge man gör det i begränsade mängder, men för många spårar det lätt ur och man tappar helt kontrollen över hur mycket man äter.

Mat kan vara ett sätt att döva smärtan eller andra negativa känslor. God mat ger oss en endorfinkick och belöningscentret i hjärnan kickar igång. Vissa människor påverkas av mat på samma sätt som andra påverkas av alkohol eller droger. Det vill säga att de får en tillfällig positiv känsla och en kick, men som sedan byts ut mot ångest. Detta är självklart farligt och förutom att det direkt kan påverka fysiken så drabbas ofta självkänslan och det allmänna psykiska tillståndet hårt av överätning.

Hur hanterar jag mitt ätande?

Känner du att du ligger i riskzonen för att äta för mycket? Det är viktigt att inte begränsa sitt ätande med regler och förbud. Då riskerar man istället att triggas av det och utveckla en ätstörning åt andra hållet, där man istället äter för lite.

Däremot är det viktigt att få koll på vad man äter, till exempel genom att föra matdagbok över alla ens måltider. Försök att äta dig mätt men att sluta där vid varje måltid. Ät 3-5 gånger om dagen och då ordentliga portioner, men undvik all form av småätande däremellan. Misstänker du att du äter för mycket och har svårt att kontrollera dig själv när du väl börjat äta är det dags att söka hjälp. Detta gör man enklast genom att uppsöka en dietist eller genom att kontakta närmsta vårdcentral för hjälp.

kheera