Billig och lättlagad mat!

Att laga mat kan vara riktigt roligt men mat är något som kostar en del varje månad då man måste äta varje dag. Är man ensam eller en familj, kan man spara en hel del genom att laga lättlagade rätter som inte alls behöver kosta så mycket.

Billiga maträtter under hundralappen

Om man vill göra en god middag för sig själv, för två eller en familj kan man faktiskt komma billigt undan. Det finns goda huvudrätter som inte behöver kosta mycket. Mycket beror också på var man handlar men det finns basvaror som generellt sett inte kostar så mycket oavsett var man handlar. Potatis är en basvara som aldrig kostar mycket och man kan göra massor med potatis! En för många uppskattad huvudrätt är raggmunk med stekt fläsk eller bacon och lingonsylt! Potatisen kan man köpa några kilo för dryga 30 kronor, bacon eller fläsk är billigt och det enda man behöver till raggmunk är mjölk, ägg och mjöl. Falukorv är alltid billigt och den kan man steka skivor eller gratinera med ost i ugnen. Falukorv är även gott ihop med hemlagat potatismos. Några andra billiga rätter är pasta med köttfärssås, kycklingklubbor med ris eller potatis, eller till exempel korvstroganoff med ris! Till maten är det gott att köpa sig ett härligt rågknäckebröd som tillbehör! Är man vegetarian eller vegan, finns det alternativ till kött som quornfärs eller tofu. Grönsakerna är billiga och man kan till exempel gratinera en zucchini i ugnen fylld med quornfärs, toppat med rostade pinjenötter.

Billiga förrätter och efterrätter

En förrätt är alltid uppskattad och behöver inte kosta så mycket. Ett bra tips är ugnsgratinerat vitlöksbröd med mozzarella som blir himmelsk gott och kostar väldigt lite. Man kan även köpa krustader och fylla med till exempel champinjonstuvning eller egen valfri röra. En annan billig förrätt är avokadohalva med lite creme fraiche och några räkor. Ett smart tips på en billig efterrätt, är att slänga ihop en efterrätt i glas som kan innehålla kaksmulor, skivade jordgubbar med florsocker och limejuice! Denna efterrätt är enkel och går även att variera med lite av varje från bär, även mjuka kakor och till exempel glass. Hemligheten är att allt ligger i olika skikt och då blir det både vackert och gott!

kheera