Friterade revbensspjäll med sötsur sås

Revbensspjäll kan det aldrig gå fel med. Du kan välja om du friterar dessa i en frityr en stor gryta eller om du steker de i ugnen i 225 grader och serverar såsen till. Vanligtvis äts dessa som förrätt men det går lika bra att koka lite ris till och äta dem som varmrätt.

Detta behöver du till 4 personer:

500 gram tjockskuret revbensspjäll

En halv matsked kinesisk soja

1 tesked maizena

1 matsked sherry eller risvin

En halv tesked salt

Till sötsur sås behöver du:

2 matskedar socker

1 och en halv matsked kinesisk soja

1 och en halv matsked vinäger

1 och en halv matsked maizena

Olja till friteringen

Tillagning

Börja med att skära revbensspjället mellan varje ben i bitar som är centimetertjocka. Blanda sedan vinet, sojan och saltet. Tillsätt maizenan och pensla det över köttbitarna.

Hetta upp oljan/friteringsfettet och lägg i hälften av bitarna i 30 sekunder. Ta upp dem och vänta tills oljan är het igen innan du gör samma sak med resten av köttet.

När du friterat allting i 30 sekunder, vänta tills fettet är varmt igen. Lägg sedan ner allt kött igen och fritera det tills det fått en gyllene färg. Hur lång tid det tar varierar, men minst 50 sekunder. När allting ser färdigt ut, lägg upp det på ett varmt fat.

Om du vill tillaga revbensspjället i ugnen istället behöver du inte bry dig om det ovanskrivna, låt det helt enkelt vara i ugnen tills det är klart.

Såsen

Blanda samman sojan med sockret och vinägern. Värm upp det i en kastrull och rör ut maizenan med lite vatten. Rör ner den blandningen till resten av såsen och låt det småputtra på låg värme under omrörning. När det är färdigt häller du det över köttet och blandar om tills alla bitar är täckta.

Vid servering kan du antingen ställa fram köttet som det är eller tillsammans med lite bröd. Om du hellre äter det som varmrätt kan du koka ris eller potatis.

Du som inte är ett fan av sötsur sås och tillagar revbenen i ugnen kan göra en klibbig BBQ glaze istället. Till det behöver du:

Rörsocker

Soja

Flytande honung

Ketchup

Pressad vitlök

Riven ingefära

Mald spiskummin

Mald paprika

Mald chili

BBQ Glaze tillagning

Blanda samman alla ingredienser. Ett tips är att du gör glazen dagen innan och låter den stå och dra sig över natten i kylen. När revbensspjällen nästan är klara, ta ut dem ur ugnen och pensla på glazen. Ställ sedan tillbaka det i ugnen i 5-10 minuter. Du kan göra detta ett par gånger till ifall du vill ha en tjockare glasering. Låt det sedan stå i ugnen tills du är nöjd med färgen.

kheera