Gazpachio med räkor

Längtar du efter att få åka på resa utomlands men vill smygstarta semestern redan nu? Då kan du prova på denna fantastiska förrätt som påminner om Medelhavet. Det går snabbt, är enkelt och bjuder på en smak av salta bad och sol!

Till 4 portioner behöver du:

2 skivor ljust rostbröd

600 gram färska tomater

2 vitlöksklyftor

1 salladslök

1 gurka

1 röd spetspaprika

En halv deciliter olivolja

2 deciliter kall grönsaksbuljong

1-2 matskedar sherryvinäger

Salt & peppar

Ingredienser till garneringen:

En halv gul paprika

En halv gurka

1 liten rödlök

200 g räkor

Krutonger, gärna färdiga men om du önskar kan du göra egna

Olivolja

Gör så här:

Börja med att skära bort kanterna från brödskivorna. Använder du större tomater med kvist bör du skära bort biten där kvisten sitter fast.

Hacka salladslöken, vitlöken, paprikan, tomaterna, gurkan och brödet grovt. Använd sedan en stavmixer eller matberedare och mixa tills det får en krämig konsistens. Späd blandningen med buljongen. Tillsätt lite i taget tills du är nöjd och smaksätt sedan med salt, peppar och eventuellt lite vinäger. Ställ in det i kylen och låt det stå tills du är klar med resten och är redo att servera.

När du ställt in soppan i kylen kan du fortsätta med resten. Börja med att hacka gurka och paprika till små tärningar. Finhacka rödlöken och skala räkorna. När du är färdig med detta kan du börja hälla upp lite soppa i små skålar. Garnera med rödlök, gurka och paprika i varje skål. Lägg på några räkor och om du önskar kan du droppa lite olivolja över varje tallrik. Avsluta med några krutonger och sedan är det klart att servera.

kheera