Svamprisotto och risotto på pumpa

Söker du ett bra svamprecept kommer du garanterat fastna för svamprisotton. Låt risotton vila en stund innan servering för att få det bästa resultatet. Du kan göra risotton med vilken sorts svamp och ost du tycker bäst om. Parmesan och Västerbottensost är dock bäst.

Är du däremot sugen på något annorlunda bör du testa risotto på pumpa. Den är god som den är men om du önskar kan du göra en liten köttbit till.

Ingredienser – 4 portioner

600 gram blandad svamp, till exempel champinjoner, shitake och ostronskivling

2 matskedar rapsolja eller olivolja

1 matsked smör eller margarin

1 stor gul lök

En vitlöksklyfta

4 deciliter avorioris

8 deciliter grönsaksbuljong

1 deciliter vitt vin

2 deciliter riven ost, parmesan eller Västerbottensost

1 matsked smör

Salt och peppar

Gör så här

Ansa all svamp och skär den i mindre bitar. Hätta upp oljan i en panna och fräs svampen några minuter. Skala och hacka vitlöken och löken. Smält smöret/margarinet i en kastrull och fräs löken under omrörning. Rör ner riset efter en liten stund och blanda noga.

Koka upp buljongen och häll i hälften av det samt vinet i riset. Koka upp och låt det sjuda tills all vätska har kokat in. Häll sedan på resten av buljongen och låt det sjuda på låg värme tills nästan all vätska är borta.

Blanda in osten och svampen i riset. Klicka sedan ner smöret och smaka av med lite salt och peppar. Låt risotton stå och vila någon minut. Kan serveras med sallad, grön sparris och bröd.

Risotto på pumpa

Ingredienser – 4 portioner

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 pumpaklyfta

4 deciliter avorioris

1 matsked smör

7-8 deciliter grönsaksbuljong

C:a 1 deciliter vitt vin

1 deciliter riven ost

Salt och svartpeppar

Gör så här

Skala och hacka vitlök och lök. Ta bort skalet från pumpan och skär köttet i tärningar. Fräs allting i en kastrull med en klick smör. Det ska inte ta färg. Rör ner riset och låt det fräsa ett par minuter.

Häll på lite vin och buljong och låt det koka in i riset och pumpan under omrörning. Tillsätt sedan resten av vätskan lite i taget samtidigt som du rör om.

Efter drygt 20 minuter bör det mesta av vätskan vara borta. Riset ska ha lite tuggmotstånd och konsistensen ska vara krämig. Blanda ner den rivna osten och krydda med lite salt och peppar efter smak.

kheera