Försöker du att äta fisk ett par gånger i veckan men har tröttnat på de fiskrätter du brukar äta. Då kan du tillaga en fantastisk bit torskrygg med morotspuré. Vaniljpulvret i morotspurén lyfter hela rätten till nya höjder. Tillbehören till rätten kan du bestämma själv, de tillbehör som är skrivna här är endast förslag på vad du kan använda. Du kan göra en liten sallad eller hoppa över tillbehören helt. Det kommer vara gott utan tillbehör men för att få en helt perfekt fiskrätt krävs det att du har någon typ av tillbehör.
Morotspuré – ingredienser
100 gram smör
1 kryddmått vaniljpulver
600 gram morötter
1 deciliter vispgrädde
Salt och peppar
Tillagning
Bryn smöret och tillsätt vaniljpulvret. Skala och skiva morötterna, koka dem i vatten tills de blivit mjuka. Häll bort vattnet och tillsätt det brynta smöret. Använd stavmixer och mixa tills det blivit slätt. Mixa sedan ner grädden och tillsätt salt och peppar.
Ångad torsk – ingredienser
4 bitar torskrygg
En och en halv liter vatten
1 matsked salt
Gör så här
Koka upp vattnet med salt i en kastrull. Lägg ner torsken och låt det koka i cirka 20 sekunder. Dra bort kastrullen från plattan och låt det stå med lock på i 5 minuter.
För att maträtten ska bli komplett rekommenderas det att du även gör en god gremolataolja som du ringlar på fisken vid servering. Det är inget krav men om du vill testa en fiskrätt som inte är jättevanlig är oljan ett måste.
Gremolataolja – ingredienser
50 gram spenat
En kruka persilja
En vitlöksklyfta
1 tesked honung
1 matsked vinäger
2 deciliter rapsolja, kallpressad
Gör så här
Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det blivit en slät massa.
När du serverar börjar du med att breda ett tunt lager av morotspurén på tallriken. Lägg på några ruccolablad och en fiskbit. Ringla på gremolataoljan. Som tillbehör kan du skära upp lite salladslök. Låt det ligga i isvatten tills maten ska serveras.
Ett annat tips på tillbehör är ärtskott och dill. Vissa kan tycka att det saknas något när det inte finns någonting till fisken, till exempel potatis. Om du har potatis hemma kan du koka ett par stycken och äta till. Eller gör lite potatismos om du vill att det ska bli mer mättande.