Hygien i köket

Är det i något sammanhang man behöver vara noga med hygienen så är det i samband med matlagning. Man vill inte bli sjuk av maten och det är inte heller så trevligt att hitta flugor, hår eller annat i den. Men hur håller man hygienen på en bra nivå i köket?

Skölj frukt och grönt

Med en bra och effektiv köksblandare kan du enkelt skölja frukt, grönt, rotsaker, pasta och mycket annat. Du sköljer livsmedlen för att få bort smuts, besprutningsmedel samt för att kyla ner dem efter kokning. Det är bra om kranen i köket kan skapa en relativt koncentrerad stråle så att även värre smuts försvinner. Just att skölja frukt är viktigt, även om många glömmer bort det. När man plockar ett äpple ute i trädgården är det inte besprutat som det i regel är när det köps i affären.

Rena händer

Att ha rena händer när man lagar mat är för de flesta en självklarhet. En tvål, en nagelborste och en handduk bör finnas i varje kök så att det blir lätt att tvätta av sig. Man kan också behöva göra rent händerna under tiden man lagar mat. Om man hanterar rå kyckling kan den bära på olika sjukdomar och bakterier. Därför är det extra noga att tvätta händerna när man hanterat den.

Lättskötta material

Välj lättskötta material i köket. Det gäller både tapeter, golv och bänkskivor. Även om du inte kan eller vill göra om hela köket kan du i alla fall underlätta något för dig genom att välja lättdiskade tillbehör som skärbrädor, knivar, vispar med mera. Har du en diskmaskin är det inte fel att välja saker som kan diskas i den. Genom att välja lättskötta material sparar du tid samtidigt som du kan upprätthålla en riktigt bra hygienisk standard i ditt kök.

kheera