Dålig mat för munhälsan

Godis är gott men inte för tänderna. Att äta för mycket socker främjar utvecklingen av hål och kan sedan leda till helt sönderfrätt emalj. Det är därför viktigt att tänka på vad du stoppar i dig – så att både kroppen och tänderna mår bra.

Fläckar och missfärgningar

En del mat och dryck kan vara rena trollen för tänderna. Förutom att fräta på emaljen kan det även orsaka bruna, gula eller gråaktiga tänder som inte ser speciellt snygga ut när du ler. Sådan mat och dryck är oftast färgad såsom curry, kaffe, te, ketchup eller rött vin. Men även ofärgad mat och citrusfrukter kan orsaka skada på emaljen i form av frätande syra. Citron är en sådan frukt. Du som alltså konsumerar mycket citronvatten eller gillar att smaska i dig av den sura frukten, kommer att ångra det bittert efteråt.

Blek dina tänder hemma

Om du får fläckar av mat, dryck eller rökning bör du kanske bleka tänderna. Idag behöver du inte betala dyra pengar för att gå till en tandläkare för att få vita tänder – det räcker med att göra en tandblekning hemma i några omgångar för att få en vitare och klarare nyans på emaljen. Dock kan det vara värt att veta att du bör rensa bort all tandsten hos en tandläkare först eftersom det hindrar blekningen från att tränga in i hela tanden.

Ät för starkare tänder

När du väljer din kost ska du inte bara tänka på vad den gör för kropp och själ – den ska även främja din tand- och munhälsa och leda till starkare tänder redan från barndomen. Det är därför viktigt att redan i unga år satsa på korrekt tandborstning och nyttig och lite svårtuggad mat som får träna tänderna.

kheera