Driva en restaurang

Att driva en restaurang är en dröm för många som gillar matlagning. Kanske går du i tankar om att starta en egen? Det egna köket kanske känns för litet och att laga mat till familjen är ju kul, men du behöver nya utmaningar, nya människor att mätta? Då är matbranschen något för dig, men det finns en del saker att tänka på.

Starta en restaurang

Det kanske låter enkelt, men det finns en hel del att tänka på innan du startar din restaurang. Först och främst måste du ha en lokal anpassad för matservering. För att få serveringstillstånd i Sverige krävs det att:

  • Kök och serveringslokal ligger i anslutning till varandra
  • Gästerna ska erbjudas för-, huvud- och efterrätter
  • Det ska finnas ett lämpligt antal sittplatser
  • Lokalen måste vara brandsäkrad och godkänd av räddningstjänst

Utöver detta är det stora kravet att du som ägare sköter restaurangen både ekonomiskt och med säkerhet för gäster och personal. Som nystartad restaurang kan det vara svårt att få det ekonomiska att gå ihop i starten, men med hjälp av checkkredit kan du täcka upp för alla kostnader till du får in tillräckligt för att restaurangen ska gå runt av sig själv. Att handla dina råvaror ekonomiskt är också en stor hjälp.

Stil och utrustning

Förutom serveringstillstånd behöver du också tänka på vilken typ av mat du vill laga och planera ditt köks utrustning därefter. Ska du laga en lyxmiddag för ett mindre sällskap eller vill du laga buffé för flera hundra personer om dagen? Finrestaurangen har andra krav än storköket på utrustning, så det är viktigt att du har en plan för din matlagning och införskaffar spisar, ugnar och kyl och frys utefter det. Det är också väldigt viktigt att tänka på hygien och att du har bra utrymmen för förvaring och disk. När planen är gjord är det bara att våga ta steget!

kheera