Intressanta maträtter i Nordamerika

Kontinenten Nordamerika, som består av Mexiko, Kanada och USA, har ett enormt utbud av matkultur. Mexiko är känt för sitt gatukök fyllt av starka och abstrakta smaker som serveras i form av tacos, tamales, chili och mycket mer. Det amerikanska köket är mer av en tolkning och samlingsplats för världens alla kulturer. Eftersom landet i större del invandrades under sitt grundande så finns det ett enormt utbud av olika typer av rätter i USA. Kanada, med sin franska influens, erbjuder en intressant blandning av fransk elegans och amerikansk snabbmat. Detta har resulterat i poutine pommes frites, beaver tails, och sirapspannkakor. Här följer några intressanta rätter ifrån Nordamerika:

Persimmonpudding är en amerikansk efterrätt som bör vara fuktig och saftig när den tillagas. Puddingen kan serveras varm eller kall med olika såser och pålägg som crème anglaise, smör, äppelsås, glass eller vispad grädde. Det är viktigt att se till att frukten är mogen, då en omogen persimmon kan orsaka muntorrhet. Den kan hålla sig väl i kylen i flera dagar och smakerna förvandlas när de åldras, de blir mjuka och ännu godare.

En varm och luftig bit av en traditionell kanadensisk saskatoonpaj är ett regionalt varumärke, särskilt när det äts tillsammans med en sked med vaniljglass eller en klick vispgrädde på sidan. Pajen är gjord på mjöl, smör, ägg och saskatoonbär, som växer längs med kusten i British Columbia. I dag serveras kanadensiska saskatoonbär i många Saskatchewan- och Alberta-konfektyrer och konditorier som en signaturefterrätt.

Chapulines är en mexikansk paradrätt bestående av stekta gräshoppor, kännetecknad av en krispig konsistens och abstrakt smak. Gräshopporna är traditionellt kryddade med chili, vitlök och limesaft. De kan användas som fyllning för tacos, helst med lite grön salsa och lök, eller på en toast med ost och guacamole.

kheera